Windows Server 2012 R2 Storage Özelliğine Giriş – Bölüm 2

Yazımızın birinci bölümünde disk havuzu oluşturma işlemlerine kısaca bakmıştık. İkinci bölümde ise bu disk havuzu içerisinde Volume oluşturma işlemine göz atıyor olacağız.

Oluşturduğumuz disk havuzu üzerinde sağ klik yapıp New Virtual Disk i seçiniz.



Karşınıza Yeni Sanal Disk oluşturma ekranı gelecektir. Next’e basıp sihirbazı başlatınız.



Oluşturduğunuz Disk Havuzunu seçip Next’e basınız.



Oluşturacağınız diskinize bir isim veriniz.



Oluşturacağınız diskinizin tipini seçiniz burada;

Simple: Seçilen tüm fiziksel diskleri kullanan bir Volume oluşturmak içindir. Fiziksel disklerden bir tanesi arızalandığında veri kaybı yaşarsınız. Raid0 olarak düşünebilirsiniz.

Mirror: Oluşan diskin verilerinin bir kopyası 2 ya da 3 fiziksel diskte tutulur. En az 2 fiziksel disk kullanarak oluşturabilirsiniz. Raid 1 ya da Raid 5 oluşturabilirsiniz.

Parity: Oluşan diskin verisini 3 ve 7 disk kullanarak oluşturacağınız yapıda tutulur. 3 fiziksel disk kullanılan yapıda 1, 7 fiziksel disk kullanılan yapıda 2 fiziksel disk kaybetseniz dahi veriniz zarar görmeyecektir.



Oluşan Diskin Fixed ya da Thin olup olmayacağını seçiniz.

Thin: Storage üzerinde disk kapasitesi kadar yer tutmaz. Ör: 100 GB’lık bir Thin alan oluşturduğunuzda Storage üzerinde 100 GB ı hemen almayacak siz diskin içini doldurdukça Storage üzerinde doldurmaya başlayacaktır.

Fixed: Oluşturduğunuz diski Storage üzerinde direkt olarak alacaktır. Ör: 100 Gb’lık bir Fixed alan oluşturduğunuzda Storage üzerinde o alanı direkt olarak alır.



Oluşturacağınız diskin kapasitesini belirtiniz.



Konfirmasyon ekranındaki bilgilerin istediğiniz gibi olduğundan emin olduktan sonra diski oluşturunuz.



Başarılı bir şekilde diskiniz oluşmuştur. Bir sonraki adımınız Bu disk üzerinde Volume oluşturmak olacaktır. Makalemizin 3. Bölümünde Volume oluşturma kısmı anlatılmıştır.



Yorum bırakın