Windows Server 2012 RC Sürümleri

DATACENTER EDITION :

Virtualization ‘ın yüksek ölçekli kullanılacağı ,PrivateCloud, Hybrid Cloud ortamları için ideal. Datacenter edition limitsiz virtual machine desteği ile geliyor. Yani bir Datacenter Edition lisansı satın aldığımızda, üzerine kuracağımız sanal makineler için herhangi bir ek lisans almanıza gerek olmayacak. Ancak Datacenter Edition’ı kurduğumuz server 2 fiziksel CPU dan fazlaya sahip ise ilave bir lisans almamız gerekiyor. Yani her 2 cpu için bir lisansa ihtiyaç duyulmaktadır.

STANDARD EDITION :

Datacenter Edition ile tam olarak aynı özelliklere sahip olacak, yukarıda belirttiğim gibi artık Standart Edition ile birlikte artık Failover Cluster yapılabilecek. Ancak standard edition 2 virtual machine lisans desteği ile gelecek. Yani kurulum yaptığımız bir standard edition lisanslı servera 2 tane Windows Server virtual machine  kurulumunu ücretsiz yapabileceğiz. Tabi alacağımız ilave standard edition lisansları ile 2 den daha fazla virtual machine kurmamız mümkün olacak. Datancenter Edition da olduğu gibi Standart Edition da 2 CPU lisansı ile gelecek.2 den fazla fiziksel CPU kullanmamız gereken durumlarda her 2 fiziksel cpu için ilave Standart edition lisansı almamız gerekecektir.

ESSENTIALS :

Small Business Essentials artık, sadece Essentials adı ile piyasaya sürülecek. Essentials 25 kullanıcı ve 50 cihaz ile sınırlı olacak. Ve donanımsal olarak maksimum 2 fiziksel CPU desteği olacak. Essentials’da Virtualization desteklenmeyecek olup bunun yanında aşağıda belirtilen bazı özellikler desteklenmeyecek olacaktır.

FOUNDATION :

Foundation sürümü 15 kullanıcı ile limitli olacak. Sadece bir fiziksel CPU desteği olacak ve eskiden olduğu gibi sadece OEM (Donanım üreticilerin ürettiği donanım ile birlikte ) olarak piyasaya sürülecekir.

Windows Server 2012 sürümlerinde hangi özelliklerin olup olmadığını, yada hangi özelliklerde hangi limitasyonların uygulandığını aşağıdaki tablolardan inceleyebilirsiniz. Standart Edition ve Datacenter Edition arasında hiç bir  farkı olmadığı için tablolarda aynı gösterilmiştir;

Umarım faydalı olmuştur… bir sonraki makalede görüşmek üzere…

Yorum bırakın